همايش بزرگداشت اميرکبير باعنوان دولت تدبير واميد ودستاوردهاي سياست خارجي باحضور دکترمصطفي کواکبيان نماينده مردم تهران، دکتر حکيميپور عضو شوراي اسلامي شهر تهران و دکتر سجادپور معاون پژوهشي وزارت خارجه و مهندس حقيقي فرماندار شهرستان اسلامشهر درسالن اجتماعات اداره اوقاف شهرستان اسلامشهر برگزار شد. در اين همايش دبيرکل حزب مردمسالاري ضمن تسليت به مناسبت درگذشت اميرکبير زمان، آيتالله هاشميرفسنجاني با بيان اينکه دوراز ذهن بود که در سالروز بزرگداشت شهادت اميرکبير، قهرمان مبارزه با استبداد و استعمار به عزاي اميرکبير دوران بنشينيم و اين مراسم را اين چنين برگزارکنيم.
نماينده مردم تهران، ري، اسلامشهر، پرديس و شميرانات در مجلس اذعان داشت: هاشميرفسنجاني را بيشتر چهرهاي سياسي ديدهايم اما ايشان دربعد فقه سياسي؛ تفسيرقرآن، کلام و مباحث مربوط به اخلاق شخصتي بسيار برجسته بود و اميدواريم راه ايشان پاينده باشد وهمانطور که امام فرمودند: تا نهضت زنده است، هاشمي زنده است. بنده نيز ميگويم، تا نهضت وانقلاب زنده است؛ اسم هاشمي، رسم هاشمي و راه هاشمي پاينده و زنده خواهد بود. دکتر کواکبيان درادامه بابيان اينکه تاريخچه اصلاحات اين گونه نيست که از سال 76با روي کارآمدن آقاي خاتمي شکل گرفته باشد خاطرنشان کرد: اصلاحات در پيشينه ديني ما سابقه طولاني دارد وخداوند نيز درقرآن کريم بارها آيات بسياري در خصوص آن آورده است، اصلاحاتي که توکل به خدا و اراده الهي درآن نهفته باشد. دبير کل حزب مردم سالاري با بيان اين موضوع که اصلاحات از زمان ائمه معصومين شکل گرفته است گفت : ما معتقديم اصلاحات در زمان امام حسين (ع )که ايشان با رها کردن فريضه حج و رفتن به کوفه وکربلا براي ايجاد اصلاحات شکل گرفته بوده است و اين مسئله تامل برانگيز است وي افزود: در تاريخ ما نيز دغدغه سيدجمالالدين اسدآبادي نيز اصلاحات بود و بحث استبداد، تفرقه، افراطگرايي، دور ماندن از قافله علم و پيشرفت مسائلي بودکه ايشان را نيز درگير کرده بود. امروزه نيز اين مشکلات دامنگير جامعه است.
دکتر کواکبيان تاکيد کرد: جوانان بدانند راهي را که اميرکبير به ما آموخت سروسامان دادن به نابسامانيها است که اين همان مفهوم اصلاحات است. برخيها فکر کردند که اصلاحات خطرناک است اما اين ذهنيت نادرستي است. اصلاحات هرجايي راکه نابسامان است سروسامان ميدهد.
وي در ادامه بابيان اين موضوع کههاشميرفسنجاني نيز درطول خدمت صادقانه به نظام، ناملايمات وملالتهاي بسياري را متحمل شد اذعان داشت:هاشميرفسنجاني با مناعت طبع و درايتي که داشت در بسياري از موارد بسياري از ناملايمات را درخود فرو ميريخت و به عبارتي به خاطر يک دستمال، قيصريه را به آتش نميکشيد.
دبير کل حزب مردمسالاري درادامه افزود: هاشميرفسنجاني درجايگاهي بود که بسياري از سياسيون ازجمله بنده دانشآموخته مکتب سياست ايشان بودم و اين افتخار راداشتم که از سال 58 که مسوول حزب جمهوري اسلامي در استان سمنان بودم افتخار همکاري با ايشان را داشته باشم. ايشان با تندرويها و کندرويها با درايت و دقت رفتار ميکرد و مسير نظام را خدشهدار نميکرد.
اين نماينده مجلس در ادامه گفت: درجامعه کنوني عدهاي راديکال هستند و تغيير وضع موجود را ميخواهند اما به هيچ ضابطهاي پايبند نيستند، عدهاي نيز در مسائل سياسي محافظه کارند وبرخي نيز سعي درحفظ وضع موجود دارند درحاليکه ايشان درهيچ زماني راديکالي برخورد نميکرد و هميشه براين عقيده استوار بود که تا آنجايي که ظرفيت نظام اقتضا ميکند بايد نظام اصلاح بشود و اين هنر عظيمياست که با حفظ خطوط و عدم اغتشاش درجامعه اين تغيير صورت پذيرد واين مفهوم اصلاحات است. وي افزود: اين روزها درمورد آيتالله هاشميرفسنجاني صحبتهاي نامربوطي ميشنويم که بايد عرض کنم عدهاي که تا ديروز به ايشان ناسزا و بياحترامي ميکردند امروز درس بزرگي از پيام رهبر انقلاب گرفتهاند و اين خط بطلاني بر همه مخالفان و صحبتهاي بيپايه و اساسي است که در مورد ايشان ميشد. دکتر کواکبيان خاطرنشان کرد: درمجلس هشتم صحبتي را به نقل از حضرت امام (ره )داشتم و گفتم تا زماني که شما آقايان (آقاي خامنهاي رهبر انقلاب اسلامي و مرحوم آيتالله هاشميرفسنجاني ) باهم باشيد هيچ خدشهاي به اين نهضت وارد نخواهد شد. حقيقتا هاشميرفسنجاني نيز با اينکه فرزندانشان را دستگير کردند براي اينکه شکافي ايجاد نشود سکوت کرد، البته ناگفته نماند که ايشان به عنوان يکي از ستونهاي نظام ميتوانست از قدرت خود استفاد کند اماايشان باسکوت خود به قانون و نظام احترام گذاشت که اين نکته بسيار حائز اهميت است.
دبيرکل حزب مردمسالاري به دستاوردهاي سياست خارجي پرداخت و گفت: عقلانيت درعرصه روابط بينالملل و سياست خارجي از ويژگيهاي بارز آيتالله هاشميرفسنجاني بود. دانش آن مرحوم در زمينه سياست خارجي و امور بينالملل از برخي ديپلماتهاي ما نيز بيشتر بود، اما هيچ وقت برخلاف منافع ملي بحث نميکرد. وي در ادامه اذعان داشت: دولت دکتر روحاني بخشي از برجام را از انديشههاي ايشان گرفته و مديون تفکرآن مرحوم است، به واقع کشور پشتوانه فکري خود را از دست داد. وي درادامه يکي ديگر از دستاوردهاي اين دولت را گشايش روابط اقتصادي با جهان عنوان کرد و گفت:اين يکي از اهداف مرحوم آيتالله هاشميرفسنجاني بوده است. ايشان معتقد بود که با محصور و منزوي شدن کشور نميتوان پيشرفت حاصل کرد. دکتر کواکبيان درادامه خاطرنشان کرد: دولت قبل با سياست افراطيگرايانه خود براي نظام مشکلات بسياري را به وجود آورد که نمونه بارز آن تحميل 7 قطعنامه سازمان ملل براين کشوراست،اما دولت دکتر روحاني توانست اين قطعنامههارا ملغي کند. وي يکي ديگر از دستاوردهاي سياست خارجي را گريز از ايران هراسي عنوان کرد وگفت: مردم دنيا ديدهاند که ايران تنها کشوري درمنطقه است که عملا با تروريسم وخشونتگرايي مبارزه ميکند و ميتوان گفت آن ذهنيت منفي تاحدودي از بين رفته است، چيزي که در گذشته شاهد آن نبوديم و اين اتهام برما وارد ميشد.
حفظ نظام از شاخصههاي اصلي آيتالله هاشميرفسنجاني بوده است
در ادامه اين همايش دکتر حکيميپور عضو شوراي اسلامي شهر تهران نيز ضمن تسليت به مناسبت درگذشت عالم فرزانه آيتالله هاشميرفسنجاني اذعان داشت: مرحوم هاشميرفسنجاني از لحاظ شخصيتي بسيار نزديک به شخصيت اميرکبير بود والگويي که براي مبارزه و يک عمر خدمت داشتند ميرزا تقيخان فراهاني بوده است. وي اذعان داشت: هاشميرفسنجاني شصت سال در دالان قدرت کشور سياستورزي کردند و به همين دليل اين توفيق را داشت که نامش به عنوان کسي که راه ميانهروي و اعتدال را در امر سياستورزي پيمود، همراه باشد.
دکتر حکيميپور افزود: سياست ايران به دوصورت افراط و تفريط بودکه ايشان با رفتار و عمل خود با اين موضوع جنگيد. وي خاطرنشان کرد: فضاي راديکال به اين اشخاص اجازه نميداد که تدوام داشته باشند وفعاليت و هنر ايشان اين بود که حذف نشد وبه سياستورزي خود ادامه داد. سياستورزي معتدلانه وميانه با عنصر اولويت مسائل ملي وحفظ نظام از مشخصههاي آيتالله هاشميرفسنجاني بوده است مطمئنا فقدان ايشان نيز ضايعه بزرگي براي ملت ايران است.
فراهم کردن امنيت، توليد اقتدار و بهرهبرداري از آن، از فعاليتهاي سياست خارجي است
سخنران پاياني همايش دولت تدبير واميد ودستاوردهاي سياست خارجي، دکتر سجاد پورمعاون پژوهشي وزارت خارجه بود که ايشان ضمن تسليت به مردم ايران به مناسبت درگذشت آيتالله هاشميرفسنجاني به بيان سخناني درخصوص دستاوردهاي سياست خارجي پرداخت و گفت: ميتوان موضوع جلسه را به سه بخش ماهيت سياست خارجي، نقش اشخاص و وضع دولت و سياست خارجي تقسيم کرد. وي گفت: انسان موجوديست اجتماعي، انسانها با تعامل با يکديگر به تعالي ميرسند. اما نحوه زندگي مردم درهر دورهاي فرق ميکند. جنس سياست خارجي براساس حفظ منافع و باتوجه به مذاکره و ايجاد گفتوگو با ديگران از گذشتههاي بسيار دور شکل گرفته است چراکه ماهيت انسان اجتماعي است. دکتر سجادپور در ادامه به بيان دستاوردهاي سياست خارجي پرداخت وگفت: فراهم کردن امنيت، توليد اقتدار و بهرهبرداري ازآن، توليد احترام و توليد فضاي اقتصادي از فعاليتهاي سياست خارجي است، در واقع فعاليت سياست خارجي يک فعاليت کيفي است. معاون پژوهشي وزارت خارجه درادامه اذعان داشت: کارسياست خارجي، توليد فضايي است که کشور رشد کند ودرمناسبات بينالمللي اقتصاد جان بگيرد واحترام و آبرو براي کشور به ارمغان بياورد که البته موارد گفته شده به بخش ماهيت سياست خارجي مربوط ميشود. وي افزود:کار سياست خارجي کاريست شخصيت محور، شخصيتهايي که بتوانند منافع ملت را نمايندگي کنند ودرجهت احقاق حق مردم از هيچ تلاشي فروگذار نکنند.
دکتر سجادپور در پايان گفت: يکي از ذخاير ملت شخصيتهاي آن کشور است وبا نگاهي به تاريخ درمييابيم که اين اشخاص چه ويژگيهايي داشتهاند. اميرکبير اولين کسي بود که بنيان سياست خارجي را بنا کرد و مرحوم آيتالله هاشميرفسنجاني به عنوان شخصيت برجسته در چارچوب حفظ نظام نيز فهم بالايي از نياز جامعه داشته است ويکي از دستاوردهاي مهم انقلاب در سياست خارجي بوده است.