موافقت با استعفاي وزير جهاد کشاورزي
گويا در دولت روحاني، وزيراني که احتمال راي عدم اعتمادشان در استيضاح زياد است و رئيسجمهور استعفايشان را ميپذيرد، به صورت يک سنت درآمده است چون دربارهي وزير صنعت و معدن و تجارت هم چنين استعفا و موافقتي اتفاق افتاد. به هر حال رئيس جمهور، روز دوشنبه 4/9/98 با پذيرش استعفاي او و بيان تعارفات معمول و البته به سبب مشکلات جسمي وزير، ضمن تاسف با استعفاي محمود حجتي، موافقت نموده، عباس کشاورز را به جاي ايشان به عنوان سرپرست منصوب کردند. لازم به يادآوري است که با آن استعفا و اين انتصاب، استيضاح وزير مستعفي کشاورزي نيز از دستور کار مجلس، خارج شد.
ميآيم تا ترامپ را شکست دهم و آمريکا را
از نو بسازم
اين، عبارت «مايکل بلومبرگ» ميليادر 77 ساله است که سه دوره مسئوليت شهرداري، نيويورک را تجربه کرده است. بلومبورگ در بيان موضع سياسي خود گفته است که بيشتر، عملگرا است تا اينکه سخنور باشد. به نوشتهي «سيانان» اين مولتي ميليادر جهت اثبات ارادهي خود براي شروع کار تبليغاتي خود، در دو هفته جهت معرفي، 37 ميليون دلار، هزينهي آگهي تبليغاتي پرداخته است. اين تصميم به گفتهي بلومبرگ از آنجا شروع شد که احساس کرد، اردوگاه حزب دموکرات با «جو بايدن» نميتواند ترامپ را شکست دهد و ريزش راي او دال بر اين تصميم است. دليل ورود اين ثروتمندترين مرد آمريکا هم براي ورود اين است که گفته: «ما نميتوانيم چهار سال ديگر اقدامات غيراخلاقي رئيس جمهور، دونالد ترامپ را تحمل کنيم»
پيروزي دموکراسي هنگکنگ بر چين
به نظر ميرسد که حکومت چين و رئيس جمهور دائم العمرش نميتواند ارادهي خود را بر فرهنگ سياسي هنگکنگ که شالودهي تفکرش را از غرب گرفته، تحميل کند. دليل هم آن است که با حضور 71 درصد شرکتکنندگان در انتخابات محلي هنگکنگ، مخالفان چين موفق شدند 300 کرسي را از 452 کرسي را از آن خود کنند و طرفداران حکومت محلي با نتيجهي تکاندهندهاي فقط 41 کرسي به دست آوردند. نکتهي قابل توجه، تمکين دولت محلي در برابر ارادهي مردم است. آنجا که گفته: دولت با فروتني به نظريات شهروندان گوش ميدهد و به طور جدي دربارهي آن تامل ميکند. اين اعتراف و پذيرش را بايد ناشي از عقل سياسي دانست و از آن پند گرفت چرا که مخالفان در مجلس قبلي فقط 100 کرسي در اختيار داشتند و حالا به 300 کرسي رسيدهاند.
شکاف سياسي بين مکرون و مرکل
در مشاجرهي «مرکل» صدراعظم آلمان و «مکرون» در مورد مرگ مغزي ناتو به نظر ميرسد که آن زاويهاي که مکرون با سياست ترامپ دارد، مرکل با آن تفکر سنتياش ندارد. استدلال مکرون هم اين است که گفت: نميتواند به سادگي در نشست ناتو در لندن شرکت کرده چنان وانمود کند که آمريکا و ترکيه در سوريه جهت منافع جمعي تلاش ميکنند. وي گفت که نميتواند ساکت بنشيند و وانمود کند که انگار هيچ اتفاقي نيفتاده است و...
واقعيت آن است که مکرون ميخواهد اروپا در دفاع از خود وابسته به آمريکا نباشد در حالي که آلمان باور ندارد که اروپا بتواند بدون اتکاي به آمريکا و ناتو، از منافع و موجوديت خود دفاع کند. نکتهاي که در عالم واقعيت به نوعي ميتوان هر دو منطق را مورد تحليل و بررسي قرار داد.
مذاکرهي مستقيم حوثيها با رياض
بنا به گزارشهاي موثق، با ميانجيگري برخي کشورها از جمله، عمان، مذاکرات مستقيمي بين حوثيها و رياض در جريان است. دور اول مذاکرات بر توقف جنگ متمرکز است و حوثيها در اين مذاکره، با آتشبس فراگير و دايمي موافقاند. خواستهي ديگر انصارالله بازگشايي فرودگاه صنعا و پايان گرفتن محاصره است. هيات عربستاني آتشبس را در مرزهاي مشترک پيشنهاد داد اما حوثيها با ديدگاه محافظهکارانهي خود معتقدند که حملاتش در مرزها متمرکز نخواهد شد و به فراتر از مرزها هم خواهد رسيد، چيزي که ترس در دل رياض مياندازد. به هر حال به نظر ميرسد که ديدگاههاي آنان با آن همه خساراتي که متحمل شدهاند، به هم نزديک ميشود.
وزير صنعت، حرف خود را پس ميگيرد!
وزير صنعت که در روز بعد از سه برابر شدن قيمت بنزين مدعي بود که با دو برابر کردن بازرسيها مانع از افزايش قيمتها خواهد شد حالا با روبه رو شدن با اين واقعيت اذعان ميکند که قيمت 50 درصد کالاهاي پرمصرف افزايش يافته است نکتهاي که ما در همان روز نخست عليرغم تاکيد برخي مقامات به استناد تجارب پيشين نوشتيم که بازار و تجارت قانون خاص خود را دارد و عرضه و تقاضا و تعادل بين اين دو و نيز نيازهاي واقعي و کاذب مردم است و نکته اين که، اقتصاد جامعه، هيچ گاه از دستور مقامات و حتي بگير و ببند هم پيروي نميکند و نبايد در اين مورد بر بال خيال نشست و ميزان توقع را بالا برد. چون در صورت عملي نشدن اين دستورهاي بر روي کاغذ، ديوار بياعتمادي بين مردم حکومت، بلندتر خواهد شد.
آزادي بيان به معناي لجام گسيختگي نيست
با احضار کاردار نروژ به وزارت امورخارجه در مورد هتک حرمت به کلام الهي و آتش زدن قرآن توسط رهبر يک گروه افراطي، رئيس ادارهي امور شمال اروپا از عواقب خطرناک اين جسارت گفت. کاردار نروژ هم که در غياب سفير کشور خود احضار شده بود ضمن قبول به انتقال اين اعتراض گفت که عقيدهي ما آزادي بيان و عقيده و جلوگيري از نفرتپراکني است و نيز دولت نروژ حمايت از مسلمانان را از وظايف مسلم خود ميداند نکته آنجاست که متاسفانه اين دستاويز آزادي بيان و عقيده، عوارض بسياري را برجهان عارض کرده و بدفهمي آن سبب مناقشات بسيار شده است. در حالي که آزادي بيان و عقيده، نبايد آزادي و عقيدهي ديگران را زير سوال بياورد و حقوقشان را ناديده بگيرد. کمااينکه در متن و بطن چنين ادعايي مسلمانان حق پوشش مناسب و احقاق حق خود ندارند و با وجود شهروندي و تعلقات زادگاهي، شهروند درجهي دوم در عمل به شمار ميآيند.
آمريکا، غيرقابل اعتماد و اتکا
وزير اقتصاد آلمان در سخناني که موجب جنجال هم شد، به صراحت از غيرقابل اتکا و اعتماد بودن آمريکا سخن گفت. اين وزير که «آلتماير»نام دارد و مدتي هم رئيس دفتر «آنگلا مرکل» و مورد وثوق وي است، در يک برنامهي تلويزيوني به افشاي جاسوسي آمريکا از سياستمداران آلماني از جمله صدراعظم «مرکل» پرداخت و اشاره نمود که به استناد اسناد منتشر شده توسط رسانهها، آژانس امنيت ملي آمريکا مرتکب جاسوسي از آلمان و سياستمداران شده است.
البته سخن «آلتماير» نکتهي تازهاي نيست و به آلمان هم محدود نميشود و منحصر به آمريکا هم نيست چون رژيم صهيونيستي هم با درس گرفتن از ارباب، اين جاسوسي را به کشورهاي بسياري تسري داده است و به اين اعمال خود اعتراف هم دارد.
فروش «اف 35» به کشورهاي عربي
ممنوع شد
با وجود وابستگي و دنبالهروي کشورهاي عربي به آمريکا و چپاول ثروت آنها از ناحيهي کاخ سفيدنشينان در طول استقرار غاصبانهي رژيم صهيونيستي، دولت آمريکا هيچگاه از تقويت نظامي تلآويو و زدن برسراعراب کوتاه نيامده است و کوشيده است تا برتري نظامي اين حکومت در منطقه حفظ شود، چرا که وجود اين رژيم، تامينکنندهي منافع و هژموني آمريکا در منطقه است. به همين دليل است که آمريکا به هيچ وجه حاضر نيست که پارهي تن خود را از خود جدا شده ببينيد و در راستاي همين سياست است که وزارت دفاع آمريکا (پنتاگون) تاکيد ميکند که جهت حفظ برتري هوايي اسرائيل، فروش «اف 35» به کشورهاي عربي ممنوع است! از طرفي اين کشورها هم از ناحيهي آمريکا اجازه ندارند از روسيه، جبران ضعف خود کنند!
طرح آزادي اجتماعات در دستور کار مجلس قرارگيرد
نمايندهي مردم تهران در مجلس از هيات رئيسه درخواست کرد طرح آزادي اجتماعات هرچه سريعتر در دستور کار مجلس قرار بگيرد و...
ناگفته نماند که از زمرهي حقوق ملت در قانون اساسي جمهوري اسلامي، در اصل 27 «تشکيل اجتماعات و راهپيماييها بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مباني اسلام نباشد، آزاد است.» بنابراين نبايد نيازي به طرح آن در مجلس باشد چون اجتهاد بر نص جايز نيست. بنابراين بهترين شيوه آن است که زمينهاي ايجاد کنيم تا فرصت اعتراضها و نقدها در رسانهها به ويژه رسانهي ملي فراهم شود تا همهي سلايق و جناحها و معترضان بتوانند خواستهي خود را مطرح سازند و نهادهاي مسئول هم ملزم به پاسخ باشند. شيوهاي که دنياي پيشرفته امروز، تجربه کرده و جواب گرفته است.
زندهياد پروفسور «فضلالله رضا» نشانهاي از نجابت ايراني
اين روزها که فضاي علم و ايراندوستي و نجابت ايراني، سوگوار درگذشت يکي از شايستهترين و نخبهترين شخصيت علمي خود نشسته است بيان برخي از فضايل اين دانشمرد ايراني خالي از لطف نيست تا عاشقان واقعي اين مرز و بوم بدانند که در سينهچاکي ايران عزيز، تنها نيستند و ميتوانند با اعمال بزرگ «فضلالله رضا» بر غنا و افتخارات خود بيفزايند. زندهياد «فضلالله رضا» با آن منزلت علمي از شهوت مال و مالاندوزي برکنار بود. به همين جهت از مال دنيايي خود، دو مدرسه در ايران ساخت يکي در سياهکل و ديگري مدرسهي دخترانهاي در يکي از مناطق مشهد و عجيب اينکه «حقالتاليف»ي که از روزنامهي اطلاعات دريافت کرد، در هنگام بازديد از اين مدارس به آنها بخشيد تا کرامت خود را کامل کرده باشد. منش و روشي که ميتواند نکتهآموز فضاي علمي ما باشد و پي گرفته شود.
امنيت، مرهون عدالت است
امنيت، مرهون عدالت حاکم بر جامعه است. در اين باره ميگويند که حاکمي به پادشاه متبوع خود نامه نوشت که چند سال از پرداخت عوارض به دربار معاف باشيم تا با آن وجوه، ديواري به دور شهر بنا کنيم تا دشمن نتواند به شهر ما حمله کند. پادشاه روشنبين در پاسخ نوشت: اين ديوار نيست که شهر را در امنيت و آرامش نگه ميدارد،ديواري از عدالت بنا کن که از هر ديواري در برابر تهاجم بيگانه نفوذناپذيرتر و مستحکمتر است.
اعتراض مردم صرفا تحريک
قدرتهاي خارجي نيست
بيانيهي صريح 31 حزب اطلاحطلب حاکي از اين است که سهميهبندي و افزايش بيرويه و حساب نشدهي بنزين، تبعات بسيار براي کشور ايجاد کرده است. ديگر آن که رئيس مجلس، رئيس اجرايي مجلس است و نه رئيس نمايندگان که به جاي آنها تصميم بگيرد و مورد مهم ديگر اينکه «نبايد اعتراض مردم را صرفا تحريک قدرتهاي خارجي دانست» و...
واقعيت آشفتهي اين روزها ناشي از تصميمگيريهاي فردي به جاي جمع ذيحق و نيز ايجاد نهادهاي فرعي و موازي است. در حقيقت، اين نهاد موازي و افرادند که به جاي نهادهاي اصلي و قانوني تصميم ميگيرند و عجيب اينکه خود را محق و خارج از هر ضابطه و چارچوبي ميدانند و علت بياعتمادي جامعه به دولتمردان از همين جا ناشي ميشود.
لزوم کار کميتهي حقيقتياب مجلس
عليرضا رحيمي، نمايندهي مجلس شوراي اسلامي، طي نامهاي به لاريجاني، رئيس مجلس تقاضا کرد تا جهت روشن شدن شمار کشتهشدگان و نيز دستگيرشدگان زنداني و وضعيت آنان، کميتهي حقيقتيابي از مجلس تشکيل شود.
به نظر ميرسد که چنين کميتهاي باتوجه به شايعاتي که دهان به دهان ميگردد و شبهه ايجاد ميکند و خود آتشي به زير خاکستر خواهد بود و کمترين بهانهاي ممکن است که دوباره اين آتش افروخته شود، حقيقت امر، روشن و رسانهاي شود تا مردم بدانند که اين آتشسوزيها و تخريبها از ناحيهي چه کساني و به تحريک چه کساني بوده است. چون تصويرهايي که در فضاهاي مجازي منتشر ميشود، فوقالعاده تاسف و تحريککننده است و بدبيني بسياري ايجاد خواهد کرد.
سقوط بهاي نفت
دو عامل موجب شد که قيمت جهاني نفت، 5 درصد دچار تنزل شود. نخست ادامهي جنگ اقتصادي، جنگي که عامل آن آمريکاست و اقتصاد جهان به ويژه چين را هدف گرفته است و دوم، افزايش توليد نفت آمريکا. به صورتي که بهاي هر بشکه نفت به 5 دلار نزديک شد. اين نزول به کشورهاي صادرکنندهي نفت به ويژه سه کشور روسيه، عربستان و عراق که هرسه دچار مشکلات خاصي هستند، آسيب فراواني وارد خواهد کرد. به ويژه دولت رياض که متحمل هزينههاي کمرشکن جنگي است که آتش آن را خود روشن کرده است و عراقي که فرو نشاندن اعتراضهاي اخير به دلارهاي نفتي، سخت محتاج است.
نامهي استعفاي عبدالمهدي در پارلمان عراق
عدم حل مشکلات و ادامهي تظاهرات فراگير عراق باعث شد که آيتالله سيستاني با درايت خاص خود به کنارهگيري دولت تاکيد ورزد و عادل المهدي هم با توجه به نفوذ شخصيتي مثل آيتالله سيستاني در عراق، چارهاي جز اين نديد که از سمت خود استعفا دهد. البته اين برکناري ممکن است که تظاهرکنندگان را کمي آرام کند اما حلال مشکلات نخواهد بود. چون مشکلات ريشهاي به انقلاب اقتصادي نياز دارد و با جابهجاييها حل نخواهد شد و همان گونه که اهل نظر تصريح ميکنند، اقتصاد با دستور و تحميل و زور سروسامان نمييابد بايد اين مشکل را با تخصصهاي علمي و اصولي، حل و فصل نمود.
معادن کوچک سمنان فعالسازي ميشود
مديرکل سازمان صنعت و معدن و تجارت گفت که در استان سمنان 600 واحد معدني دارد که مواد آن استخراج ميشود و از اين حيث و رتبهي ششم کشور را داراست. وي گفت: استان سمنان در توليد گچ، نمک، سولفات سديم و زغالسنگ، به ترتيب رتبهي اول و دوم و سوم کشور را داراست. همچنين گفت که معادن کوچک استان فعالسازي ميشوند.
لازم به يادآوري است که اين معادن غني که بسياري از آنها بهرهبرداري نشده بايد در اختيار اهل و متخصص قرار گيرد و در اين زمينه تحصيلکردگان معدن بايد در اين معادن به کار گرفته شوند تا از مراتب علمي آنها استفاده شود و در کارهاي غيرتخصصي مشغول نشوند.
رضاي خاطر روستاييان از مخابرات استان
نشست مدير مخابرات منطقهي سمنان با جمعي ازکارگزاران روستايي استان، بيانگر صميميتي دوگانه بود و به نظر ميرسد که اين قشر عزيز از نشست و عملکرد مخابرات استان رضاي خاطر دارند. مهندس دارايي در اين نشست اظهار داشت که رفع مشکل و راهحلهاي مناسب جهت ارائهي خدمات به اين روستاها و اهداف کارگزاران از دغدغههاي اصلي اين مديريت است. ناگفته پيداست که مديريت مخابرات از سازمانهايي است که در عرصهي مطبوعات کمتر شنيده و ديدهايم که مردم از خدمات آنان ناراضي باشند که اين خود از ارکان و راهبردهاي مهم مديريت به شمار ميرود.
باز هم سانحه در محور دامغان -شاهرود
حادثهي مرگبار که در محور دامغان- شاهرود در روز چهارشنبه، ساعت 55/19 دقيقه (6/9/98) در کيلومتر 2 اين جاده مقابل روستاي مايان رخ داد و براثر آن بياحتياطي رانندهي سمند که هر پنج عضو خانوادهي آن را که سرنشين بودند، در برخورد با تريلر دل هر انساني را ميآزارد و به ما گوشزد ميکند که بياحتياطيها در رانندگي چه مصايب غيرقابل جبراني را باعث ميشود. نيازي به گفتن ندارد که تلفات و خسارات رانندگي در ايران، چند برابر تلفاتي است که در سيل و زلزله و ديگر حوادث طبيعي بر ما عارض ميشود و عبرت هم نميگيريم.
آغاز ثبتنام نامزدان يازدهمين دروهي مجلس
دهم آذر ماه، آغاز ثبتنام عزيزاني است که با احساس تکليف و مسئوليت، جهت يازدهمين دورهي انتخابات مجلس شوراي اسلامي خود را در مسير رقابت با ديگر رقيبان قرار ميدهند تا در دوم اسفند 98 در صورت اخذ راي کافي به مجلس شوراي اسلامي راه يابند و در آنجا در پيشگاه قرآن سوگند ياد کنند تا از دستاوردهاي انقلاب و کيان مسلماني و مصالح و منافع ملي دفاع کنند. با اين حساب و مقدمات مجلس جاي کساني است که نمايندهي واقعي مردم باشند و منويات رايدهندگان را منتقل و کاربردي کنند و نيز حقوق مسلم آنان را بر حقوق خود ترجيح دهند و مدرسوار در مقابل تمامي کساني که در تنازل شان مجلس ميکوبند و قوانين و اصول را تفسير به راي ميکنند. معرفت شناسانه بايستند. مردم هم بايد با چشماني باز و ذهني بيدار به کساني راي دهند که حد و اندازهي نمايندگي را داشته باشند.
فرزامي